Nyílászáró kezelési és karbantartási utasítás

  • A Karter Ablak Kft ablak és ajtó szerkezeteire szakszerű beépítés és rendeltetésszerű használat esetén 5 év szavatosságot, ezen belül 12 hónap jótállást vállalunk.
  • A nyílászárók kizárólag szakember által építhetők be!
  • A nyílászárók üvegezve, védőfóliával ellátva hagyják el a telephelyünket, azokat az építkezés helyszínén napsugárzástól védett helyen függőlegesen állítva, eldőlés ellen biztosított helyzetben kell a beépítés elkezdéséig tárolni.

A nyílászárókról a védőfóliát mielőbb távolítsa el!

A nyílászárók felületén lévő védőfóliát 1hónapon belül el kell távolítani. A védőfólia ragasztóanyaga napsugárzás hatására a műanyag felületet károsíthatja, és a fólia ráéghet az ablakprofil felületére. Különösen igaz ez a színes műanyag ajtókra és ablakokra. Színes műanyag ajtók és ablakok esetén főleg a nyári nagy melegben történő ablakbeépítés után érdemes a védőfóliát közvetlenül a beépítés után eltávolítani a nyílászárók felületéről. Az ablakprofilra ráégett védőfólia eltávolítása nehéz feladat. Sok esetben csak speciális vegyi anyagok segítségével sikerül.

Az ablakprofil tisztítása

A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, de tisztításukról rendszeresen gondoskodni kell.

A Karter Ablak Kft műanyag nyílászárói a háztartásban található tisztítószerekkel könnyen és gyorsan megtisztíthatók. Ne használjunk durva súrolószereket, vagy dörzsölő anyagokat. Makacs szennyeződések esetén ajánlott a tisztítás megismétlése.

Figyelem! A profil felületét szárazon tisztítani nem szabad, mert ez a műanyag profil karcolódását, sérülését okozhatja, ugyanakkor a száraz tisztítás során a profil sztatikusan feltöltődik és a port és egyéb szennyeződéseket ismét magához vonzza. Tisztítás során kerülni kell a profil erőteljes dörzsölését, illetve az agresszív tisztítószerek használatát (PVC-t oldó vegyi anyagok, aceton, körömlakklemosó stb…). Ezeknek a tisztítószereknek az alkalmazása maradandó sérüléseket okozhat az ablakok, ajtók felületén.

Az ablaküveg tisztítása

Kizárólag a kereskedelemben kapható üvegtisztítók alkalmazhatók az üvegfelület tisztítására.

Ne használjon maró, karcoló anyagokat, pengét, kést!

Az ablaktömítések tisztítása

A Karter Ablak Kft ablakaiban kiváló minőségű EPDM tömítések biztosítják a tökéletes légzárást. A tömítéseket célszerű félévente egyszer puha glicerines ruhával megtisztítani esetleg szilikon spray-vel lekezelni, így azok hosszú időn keresztül rugalmasak, nedvességtaszítók maradnak és hosszú időn keresztül megőrzik tökéletes tömítő képességüket. Az EPDM gumitömítés ellenáll a magasabb hőhatásoknak és sokkal jobban terhelhető. Az EPDM gumitömítés alaktartó és rendkívül rugalmas ablaktömítés.

Az ablak és az erkélyajtó víztelenítő nyílásának tisztítása

Évente ellenőrizni kell a tok vízelvezető nyílását, a vízrést. Ez biztosítja a csapadékvíz és a kondenzvíz elvezetését. Amennyiben a vízelvezető nyílás eltömődött, esetleg piszkos, zsíros akkor az ablakprofil falcait óvatosan ki kell porszívózni, és fa vagy műanyag segédelemek segítségével kell kitisztítani a víztelenítő nyílásokat.

Az ablak és ajtó vasalatok karbantartása

A Karter Ablak Kft ablak és ajtó szerkezeteinek tökéletes működését a kiváló minőségű német gyártmányú ROTO NT biztonsági vasalat biztosítja. A ROTO NT biztonsági vasalatokat a nagyfokú kezelési kényelem, a kifogástalan működés, a biztonság és a hosszú élettartam jellemzi.
Ahhoz, hogy a nyílászáró vasalat kifogástalan működését hosszú időn keresztül megőrizze, évente egyszer a mozgó alkatrészeket és a pántokat meg kell olajozni.

Valamennyi jelentős porral járó munka esetén, meg kell óvni a vasalatot a szennyeződésektől!
Amennyiben az ablak és ajtózárak hengerzárbetétje nehezen működik, akad vagy súrlódik kérjük, forduljon bizalommal cégünk szerviz szolgálatához!

Szakembereink az ajtók, ablakok finom beállítást rövid időn belül elvégzik!

A bukó-nyíló ablakok működtetése

A Karter Ablak Kft által forgalmazott bukó-nyíló ablakok és erkélyajtók kilincseinek négy állásban állíthatók.

  • Ha a kilincs függőlegesen lefelé áll a szárny becsukott állapotában, akkor az ablak zárt állapotban van.
  • A kilincs vízszintes helyzetbe történő beállításával az ablakszár nyithatóvá válik.
  • A kilincs felfelé függőleges helyzetben történő elforgatásával az ablak buktatható állapotba kerül.
  • Résszellőztető funkció, az ablakkilincs nyíló, és bukó funkciójának köztes állásában aktiválható.

További ablak kiegészítők:

  • A bukó-nyíló ablakok hibás működtetés gátlóval vannak felszerelve, így az ablak v. erkélyajtó a balesetek elkerülése végett nyitott állapotban nem buktatható
  • alsó kiemelés elleni védelem alapáron

A nyílászárók beállítása és utánszabályozása

A Karter Ablak Kft nyílászárói minőségi termékek! Az után szabályozásra ezért általában nincs szükség. Azonban az épület előre nem látható elváltozásai, vagy a sokéves használat után a szabályozás egyszer szükségessé válhat.

Az ablakbeállításhoz TORX gyári beállító kulcsra lesz szükség.

Oldalállítási és magasság vízszintes állítási lehetőség a sarokcsapágyon (az ablaktokra szerelt vasalat), az ollókaron, nyíló (- bukó) karon (ablakszárnyra szerelt).

Függőleges irányú állítási lehetőség a sarokpánton.

Szellőztetési tanácsok

A Karter Ablak Kft műanyag nyílászárói a legjobb légzárási kategóriába tartoznak, ezért a mindennapos intenzív szellőztetés (minimum 5 perc nyitott ablaknál) feltétlenül ajánlott, ill. a résszellőztetés alkalmazása. Ellenkező esetben a helyiségben képződött pára, különösen a téli időszakban az ablakokon kicsapódhat, rosszabb esetben a falakon penészfolt is megjelenhet.

A nyílászárók felszerelhetőek különféle szellőztetőrendszerekkel, légbevezető elemekkel.

Az ablakszellőzőkről vagy légbevezetőkről a Kiegészítők menüpont alatt tájékozódhat.

Forgalmazott légbevezetők: Aereco, Titon, Gecco

Kezelési útmutató

A kezelési útmutató egy kötelezettség nélküli segítség a Karter Ablak Kft műanyag nyílászáró rendszereinek hosszú távú értékállóságának megtartásához.

Javaslataink saját tapasztalatainkon alapulnak, és megfelelnek a technika mai állásának.

A szakszerűtlen beépítéséből eredő károkért cégünk felelősséget nem vállal!

A termék megfelelő használatának ellenőrzése kötelezettségünkön kívül esik, ezért ez kizárólag a vásárló, illetve a felhasználó felelősségére van bízva.
Beépítés előtt kérjük, minden esetben ellenőrizzék, hogy a megrendelt termék, a kívánt alkalmazási követelményeknek megfelel-e!