Felületkezelt fa ajtók, fa ablakok és a páralecsapódás

Annak érdekében, hogy a felületkezelt, festett vagy lazúrozott nyílászáróink felületvédő bevonatrendszerét minél tovább megőrizzék, kérjük, biztosítsa a helység megfelelő szellőztetését!

1. Főleg új ház építésekor vagy egy ház felújítása során az épület belső terében óriási mennyiségű vízgőz illetve pára szabadul fel a beltéri vakolatból és beton aljzatból, falra felvitt falfestékből.

2. A felszabaduló pára a falak hideg felületein lecsapódik. A tömör fa nyílászáróknál a fa szerkezetén keresztül igyekszik a külső tér felé, majd a védőbevonat és a faanyag között csapódik le.

3. A pára megtalálja a tömörfa ablakkeret gyenge pontjait, a bevonati sérüléseket és a vakolattal érintkező felületeket. A megnövekedett pártatartalom a fa ablak nedvességtartalmát 30% fölé emeli, mely vetemedéshez, a ragasztási csomópontok sérüléséhez és gombásodáshoz vezet. A magas páratartalom miatt a vízgőz nyomása a bevonat belső felületén megnő, ezért itt felhólyagosodhat a festékréteg. Szélsőséges esetekben vízzel teli buborékok jelennek meg a bevonat kültéri felületein.

A vakolás és az ezt követő száradás ideje alatt megfelelő szellőztetéssel megelőzhetjük az ilyen sérüléseket!

4. A magas páratartalom szerkezeti károsodást okozhat a fa ablakoknál és a fa ajtóknál egyaránt.

5. A téli hónapokban az alacsony hőmérséklet és a csökkentett szellőztetés miatt a fa nyílászárók különösen veszélyeztetettek.

6. A fűtött helységekben kisebb a veszélye a fa ablakok károsodásának, mert alacsonyabb a relatív páratartalom, mint a fűtetlenekben.

7.  Építkezés alatt egy rövid szellőztetési idő nem elegendő a magas páratartalom eltávolítására.               Az építkezés ideje alatt érdemes a nyílászárókat folyamatosan bukó helyzetbe állítani!

 A nem megfelelő légcsere, valamint a páratartalom növekedésének első jelei:

– Túl párás levegő

– Megjelenik a penész a sarkokban és a falkávában

– Szürke foltok megjelenése a tapétán

– Harmat a nyílászárók üvegfelületén alul és körben az üvegen

– Harmat a párkányokon és a vasalatokon

– Fa ablakok esetében a fa alkatrészek megduzzadása, majd elválása egymástól.

– Repedések a fa ajtókon és a fa ablakokon a betétek és a keretek mentén

– Nehezen nyíló, szoruló nyílászárók