Álosztók, álosztások

Ha az új ablakot szebbé és egyedibbé szeretnénk varázsolni, akkor az egyik legelegánsabb megoldás, az osztók alkalmazása.

ablaküveg álosztó Az ablakvásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy az üvegosztók valódi funkciót töltenek majd be, vagy csupán az ablakok esztétikus díszítő elemei lesznek.

Az ablakok üvegosztói három nagy csoportba sorolhatók.

Osztó típusok:

valódi osztó

– üvegre ragasztott álosztó, duplex osztó

– üveg közötti álosztók

A valódi osztó

Sokszor találkozunk olyan nagyméretű ablakokkal, és óriási ablaküveg felületekkel, amelyek csak vastagabb üveg alkalmazásával kivitelezhetők. A vastagabb üveg azonban jelentősen megdrágítja az ablak árát. Ennek kiküszöbölésére ideális megoldás az ablak felosztása több, kisebb, önálló részre valódi osztókkal.

Az üvegre ragasztott álosztó

Elsősorban a műemlék jellegű épületek ablakainak felújításánál használják. Előnye, hogy a ragasztott álosztók valódi felületet alkotnak az ablakon úgy, hogy az ablak hőszigetelő képessége sem romlik, sőt még olcsóbb is, mint a valódi osztó. Óriási hátránya azonban, hogy az üvegre ragasztott álosztók jelentősen megnehezítik az ablaküveg tisztítását. A ragasztott álosztók alapanyaga lehet PVC, fa vagy alumínium és színek tekintetében szinte korlátlan a választék.

Álosztó színek:

álosztó színek

Az üveg közötti álosztó

Ahogy a nevében is benne van, az álosztó a két üvegtábla között helyezkedik el.

Előnye a ragasztott álosztóhoz képest, hogy az üveg közötti álosztó alkalmazása során a külső üvegfelületek teljesen simák maradnak, és ezáltal az ablaküvegek  tisztítása sokkal gyorsabb és egyszerűbb.
8, 18, 26 és 45 mm szélességi méretű alumínium profilból készülnek. Az alapszín a fehér, a barna és az arany szín, de a RAL színskála bármely színében, és fa illetve faerezet mintás színekben is rendelhető.

Az üvegközti álosztók variálhatóságának ma már csak a képzelet szab határt.