Ablakcsere a gyakorlatban

Ablakcsere, avagy a bontás és a beépítés

Ablakcsere esetén a régi ablak kibontása és az új ablak beépítése előtt néhány dologra érdemes odafigyelni. Ezzel rengeteg bosszúságtól óvjuk meg saját magunkat és a pénztárcánkat!

Hogyan történik az ablakcsere?

A régi ablakok kibontása

Ablakcsere esetén a bontás mindig porral és zajjal jár. A régi ablakok kibontásakor por keletkezik ezért az ablakcsere megkezdése előtt célszerű a bútorokat takarófóliával letakarni. Az ablakcsere után a takarófóliát eltávolítva a takarítás sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz, mintha kispóroltuk volna a védőfóliát.
Az ablakbeépítőknek az ablakbeépítéshez helyre van szükségük. Az ablakok előtt legalább másfél méteres sávon távolítsuk el a bútorokat, elektromos eszközöket, és tekerjük fel a szőnyeget. Alakítsunk ki egy közlekedő utat, amin a szerszámokat és a nyílászárókat úgy tudják az ablakcsere helyére szállítani, hogy semmilyen kárt ne okozzanak az épületben.

A padlóburkolatot vastag hullámpapírral, vagy filcszőnyeggel érdemes megvédeni a sérüléstől, főleg parketta burkolat esetén.

 

Az régi ablakok kibontása a gyakorlatban

A bontást a gyakorlott ablakbeépítő szakemberek rövid idő alatt elvégzik, és ha kellőképpen előkészítettük a terepet, akkor minden úgy történik, ahogy elterveztük.

Az első lépésben még az ablakok kibontása előtt utoljára még egyszer ellenőrzik a méreteket, az ablak szélességét valamint az ablak magasságát, és ha minden rendben van, megkezdődik a régi ablakok kibontása. Az ablakszárnyakat leemelik és eltávolítják az ablakok széléről a takaróléceket. Ezután következik a régi redőnyök, rolók és a szúnyoghálók eltávolítása.

Ekkor már csak a csupasz ablaktokot látjuk. Az ablaktokot több helyen átfűrészeljük, bevágjuk, majd középirányba beroppantjuk. Tulajdonképpen ez az ablakbontás legpiszkosabb része, mivel a régi ablaktokok sokszor szétporlanak és az ablaktok belsejéből az évek során összegyűlt rengeteg por és kosz hullik ki.

Előfordult már, hogy óriási darázsfészkekre bukkantunk a bontás során. Volt ahol egész egértanya rejtőzött az ablaktok mögött, és volt olyan is ahol a régi ablak beépítésekor a réseket homokkal töltötték ki, és a kibontásnál több vödör homok hullott a lakásba.

A kibontott ablakokat az ablakbeépítők a munka elvégzése után elszállítják.

Az ablakbeépítés

Az ablakbeépítést bízza szakemberre!

A beépítés folyamata igen nagy szakértelmet követel. A mai korszerű nyílászárók olyanok, mint egy precíz műszer. Szakszerű és pontos beépítés esetén hosszú-hosszú évekig gond nélkül használhatjuk őket!

A beépítés elkezdése előtt az ablakbeépítők leszerelik az ablakszárnyakat az ablaktokról. Az üres ablaktokot beemelik a nyílásba és szakszerűen beállítják. Az ablakbeállításnál figyelembe veszik a függőleges és vízszintes beállítási pontokat, és az ablakkávában az előre egyeztetett beépítési mélységnél speciális ablak tokrögzítő csavarral a falba stabilan rögzítik a nyílászárókat.

Az ablakbeépítés megkezdése előtt célszerű leegyeztetni az ablakbeépítővel, hogy a falkávába pontosan hova építse be a nyílászárókat.

Az ablakbeépítés történhet:

  • A külső homlokzatra
  • A külső homlokzathoz közel
  • A fal közepére
  • A fal közepétől beljebb
  • Belső falsíkra

Miért fontos ez?

Mert az ablakok elhelyezése nagyban befolyásolja a hőhidak kialakulását. Ha rossz az új ablak falszerkezethez viszonyított beépítési pozíciója, akkor pára keletkezhet, és rosszabb esetben megkezdődik a penészedés.

.    Hőtechnológiai szempontból a legjobb megoldás, ha az ablakot a falkáva közepére építjük be!

Rögzítés után megnedvesítik a falfelületet és körbefújják az ablakot purhabbal. A purhab a nedvesség hatására gyorsabban és tökéletesebben kristályosodik ki! A megkötött purhab tökéletesen rögzíti a tokot, valamint meggátolja, hogy a tökéletesen szigetelő új ablak és a fal között beszivárogjon a levegő.
A purhab megkötése, és kristályosodása után az ablakbeépítők visszaemelik az ablakszárnyakat az ablaktokra, és felszerelik a kilincset, és a vasalat takarókat.

Mindezek után leellenőrzik az ablak működését és amennyiben szükséges elvégzik a finombeállítást is.

Az ablak beépítése után a helyreállítási munkák következnek.

Panellakások esetén egyszerű műanyag takarólécezéssel eltüntethetjük a szerelési hézagokat. Téglaépületeknél a falazatot vakolással, gipszkartonozással vagy EPS polisztirol burkolással javíthatjuk ki. Az expandált polisztirol alkalmazása tovább javítja a belső ablakkáva szigetelését.

Végezetül csak egy megjegyzés.

Sokan gondolják úgy, hogy majd ők otthon saját módszerekkel beépítik az új ablakokat vagy bejárati ajtókat, és így olcsóbban és gyorsabban végeznek az ablakcserével. A sok éves gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a saját beépítés nem mindig működik tökéletesen. Akkor, ha valaki nem tudja leakasztani az ablakszárnyat vagy az ajtószárnyat a tokról, az ne is kezdjen bele az ablakbeépítésbe, mert egy aprónak tűnő beépítési hibával több kárt tud csinálni, mint gondolnánk.

Ha felmerült Önben az ablakcsere gondolata, akkor azt javaslom, hogy olyan ablakos céget keressen fel, aki jól képzett szakemberekkel, komplett szolgáltatást kínál. Ebbe beletartozik az ablak felméréstől az ablakbeépítésig, a beépítési garanciavállalásig minden.

Köszönöm, hogy időt szentelt az ablakcserével foglalkozó dokumentum elolvasására!

Remélem, ezzel a néhány gondolattal egy picit hozzájárulhatok, a tökéletesebb ablakcseréhez!

Sikeres ablakcserét kívánok mindenkinek!

Páti Miklós – Karter Ablak Kft